Egy projekt lépéseit meg lehet határozni előre. S még akkor is, ha ezt megtesszük, szinte minden projekt esetében tanul valami újat az ember. Azaz, az aktuális projekt befejezésére biztos, hogy lesz újabb valami, amit érdemes lesz felvenni a listára, hogy a legközelebbi tervezésnél már figyelembe lehessen venni.

Hogy ne a szerencsén múljon a projekt kimenetele érdemes tehát megtervezni a lépéseket. De ezzel is bánj megfontoltan! Olyan ügymenetet tegyél össze, ami megvalósítható. Felesleges besűríteni, mert akkor csak hibalehetőségeket halmozó kapkodás lesz belőle, vagy előre látható csúszás – akkor meg miért volt értelme a tervezésnek. A széthúzásnak pedig az a veszélye, hogy könnyen a Pató Pál-hibába eshetsz. („Ej, ráérünk arra még!” ) Tehát itt is az oly sokszor dicsért arany középút a megoldás. Ésszerű futamidők egy-egy feladatrészre. Nem baj, ha nem egyből lesz optimális a terv. De ha egyszeri, érdemes közben át-átnézni, ha pedig ismétlődő projekt típus, akkor a következő azonos tervezésénél már javított tervet készíts.

  • Tervezés: a legjobb tudásod szerint, bevonva akár munkatársakat, vagy más szakmai segítséget, állítsd össze a tervet.

  • Tesztelés: építs teszteket a folyamatba, hogy optimalizálni tudj, ahol csak lehetséges.

  • Megvalósítás: az akció megvalósítása a terv és a tesztek eredményei alapján.

  • Elemzés: értékeld az akció eredményeit lehetőleg a tervben meghatározott mérőszámok alapján.

  • Optimalizálás: a megismert adatok alapján javítsd/fejleszd az akció folyamatában felismert hibákat/gyengeségeket.

  • Megvalósítás folytatása: itt van lehetőség egy módosított akció indítására, vagy a kijavításokkal kedvezőbbé alakított akció folytatására.

  • Elemzés: nézd meg, hogy a módosítások hozták-e a kívánt eredményeket.

  • +1: mindenhova/bárhova beépíthető lépés a rendszeres visszacsatolás az illetékeseknek, érintettnek. Vigyázz, hogy ne töredezd szét a folyamatot egy lépésenkénti visszacsatolással. Nagyon időigényes, és egyáltalán nem valószínű, hogy elvárt, vagy, hogy különösebben eredményre vezető.