Tudod, hogy két polifoam matrac között is mennyi különbség van? A jóga matracok például messze túlszárnyalják a legegyszerűbb nyári weekend matrac kényelmi mutatóit, anyagminőségét, élettartamát. Egy jól strukturált kommunikáció sem lesz összemérhető egy nyári fesztivál tömegéből el-elkapott szófoszlányok üzenet értékével.

Ha kicsiben csinálod az üzletet, akkor először is költs magadra! Vagyis a saját tudásodra. Tegyél szert olyan, legalább alapismeretekre a kommunikáció területén is, hogy „ne adjanak el”, vagy épp „ne vegyenek meg” fillérért. Több helyen is említem, ami „köztudott”: a focihoz és a kommunikációhoz mindenki ért. No, igen. Ezért nehéz tanácsot kérni, vagy elfogadni arra vonatkozóan, hogy mit írj, vagy mit ne egy céges Facebook posztba; éppen milyen email üzeneteket készíts, milyen és mennyi átkattintási lehetőséggel; mi egy igazi Call To Action; ki és kinek telefonálhat/jon a céged nevében; hogyan és miért gyűjts adatokat, és azokat mire használd, és mire semmiképpen.

Ha tudsz, alkalmazz egy szakembert, vagy egy kommunikációs ügynökséget. Azért jó a belső ember, mert ő napról napra egyre jobban fogja ismerni a vállalkozást, a cég apró részleteit, az erősségeit, amit érdemes hangsúlyozni, a gyengéit, amit érdemes megerősíteni, vagy legalább kevésbé ékeskedni vele a nyilvánosság előtt. S ha már van egy jó belső szakembered, akkor rövidesen azt is könnyebben meg fogod érteni, mennyit ér, ha neki engeded, hogy egy ügynökséget segítségül hívjon. Tehát a szakembered majd koordinál, az ügynökség pedig képes mennyiségben is hozni a minőséget, amihez a saját erőforrás már kevés lenne.

Harmadik a tartalom. Az egy dolog, hogy miben erős a céged, de azt el is kell tudni mondani úgy, hogy a nyilvánosság számára, vagy a célcsoportodnak érthető legyen, sőt, felkeltse az érdeklődését is. Meg lehet írni, hogy a cég kedvenc mókusa hányszor ugrált el az iroda ablaka előtt ma, vagy lehet beszélni a legigényesebb szakmai szófordulatokkal a legújabb fejlesztésetekről, de az egyik még nem fogja átvinni az ingerküszöböt, a másiknál pedig hamar el fogod veszíteni az olvasót, mert „túl magas” lesz az üzenet. A lényeg: szolgálja ki a tartalmad az olvasókat, és szolgálja a Te érdekeidet, ami pedig a cégedre történő figyelemterelés. S ha a figyelem megvan, akkor pedig épüljön a vállalat jó megítélése, a bizalom irántatok. Így születik egy olyan közönség, ami pedig már együttműködésre, interakcióra, vagy pl. vásárlásra vágyik.

Hirdetésre, népszerűsítésre ne sajnáld, meg fog térülni. Biztos magadtól is tudod, és máshol is olvastad már, hogy lehet bármilyen terméked, szolgáltatásod, ha nem tudnak róla, nem fogják kívánni. A mai kor, az információs társadalom egy dologban biztos nagyon jó: a zajkeltésben. A zaj, az óriási. Megfigyelhetők hullámok, hol ez, hol az a vezér-, vagy „mainstream” téma – a politika, egy sport esemény, egy celebritás, food truck, karácsonyfák, egy háziállat, egy társadalmi ügy – de a lényeg, hogy a hullámok jönnek és mennek, s köztük kell Neked teret nyerned, hogy megtaláld a közönségedet a saját információddal, és még válaszokat, reakciókat is kiérdemelj. Amikor egy amerikai (nyomtatott!) napilap vasárnapi kiadásában annyi információ található, amennyivel kb. 200 évvel ez előtt egy hétköznapi ember egész életében (!) találkozott, akkor már nem működnek a „régi nagy trükkök”. Nem szégyen a hirdetés, csak meg kell adni a módját. Az üzletedhez igazítsd az üzenetet, hozzáillő csatorná(ka)t válassz, a megfelelő közlési stílust, és akkor sikered lesz.

Lehet, de nem garantáltan a legdrágább a legjobb. A „baráti”, vagy ingyenes szolgáltatások és termékek pedig még kockázatosabbak, mint egy nagy beruházás. Ugyanis előbbieknél nehéz elvárást érvényesíteni, és nagyon gyakran egy tulajdonképpen haszontalan eredménnyel jövünk ki az olcsónak tűnő kivitelezésből. Ezzel pedig sokkal nagyobb árat fizetünk. Persze ha megteheted, presztízsből megfizetheted a nagy márkákat, de lehet, hogy a piacon találsz minőséget jelentősen alacsonyabb áron is. Sőt, akadhat olyan megoldás, hogy olcsón találsz egy sokkal inkább az igényeidhez illő megoldást. Még az is lehet, hogy kevesebbet nyújt, mint a legdrágább, de a tudatos tervezés alapján tudod, hogy ki sem tudnád használni a drága minden adottságát, akkor meg minek fizess csak a lehetőségért. Ugyanakkor a tündérmesék ritkán elevenednek meg. Vagyis vannak siker sztorik, amikor valaki látszólag a nullából épít birodalmat. De a háttérben könnyen kiderülhet valami komoly áldozat, mint például, hogy évekig kenyéren-vízen élt, hogy az első készletét megvásárolhassa, amiből aztán elkezdett hasznot realizálni.

Érdemes úgy tervezni a költségvetést, hogy a fentiek szerint jusson a tudatos kommunikációra is. Ha pedig ezekre már szánsz, érezni és tudni fogod, hogy még többre is érdemes.